28 Ekim 2016 Cuma

BABAMI KAYBETTİĞİM GÜN :(

28 ekim 2003, babamın ölüm yıldönümü:( Aradan 13 yıl geçmiş. :(

Güzel şeylerle hatırlamak istiyorum şu an babamı.  Çocuktuk sofrada otururken en sevdiğimiz şey babamın Kore anılarını anlatmasıydı.

"Baba Kore'yi anlat"

derdik. Gülerek anlatmaya başlardı. Yeni arkadaşlarım belki bilmezler Kore anıları sayfamda
duruyor: şurada

2. Dünya savaşına ilgili duymamın sebebi de babamdır. İlkokuldayken sofrada sıksık o konuları anlatırdı. Majino hattı, Normandiya çıkartması gibi.

Babamla ilgili en gurur duyduğum şey de bir anıdır. Yılını hatırlamıyorum ama çok gençtim. Ne saçlarım bembeyaz olmuş, ne yüzüm kırış kırış. Bağdat caddesinde bir mobilya mağazasında çalışıyorum. Fazla gelip giden olmazdı. Bir gün iki hanımefendi ile fötr şapkalı, karizmatik bir beyefendi geldi. Ayağa kalktım buyur ettim.

Adam çok konuşkandı. Mağazanın sahipleri yani patronlarım da iki kardeşti. Onlar da sohbete katıldı. Konuşurken asker olduğunu söyleyince, patronlarımdan bir tanesi

"Müjde hanımın babası da asker"  deyince, adam "Kaçlı?" diye sordu. (Harp Akademisine giriş yılı)

"42'li" dedim. Adam  "İsmi ne?" diye tekrar sordu. "Hayrettin Dural" der demez şaşırarak

"Sen Hayrettin'in kızı mısın!?"

demez mi. Ben de şaşırdım. Adamcağız  (ismini maalesef unuttum; yaşıyorsa kulakları çınlasın, öldüyse Allah gani gani rahmet eylesin. ) patronlarıma dönerek aynen şöyle dedi:

"Var ya bunun babasına bir bavul para verin, 3 ay sonra gelip alırım deyin. 30 yıl gelmeyin. 30 yıl sonra o bavulu, o koyduğunuz yerde bulursunuz, öyle namuslu bir adamdır. "

Nasıl gurur duydum anlatamam. Biz zaten babamı biliyoruz ama başkası anlatınca çok hoşuma gitmişti. Rahmetlinin bize bıraktığı en güzel miras da bu oldu. Ayrıca askerdi ama faşist bir insan değildi. Kore'de onca insanın boşuna öldüğünü söyler, üzülürdü. Top atışı yapın yüzbaşım demişler gaza gelip yaptığı için ya birileri öldüyse diye bin pişman olmuştu:( Nazım Hikmet okur, sosyalizmin iyi bir şey olduğunu söylerdi, Atatürk'ü babası gibi severdi. Orucunu hiç kaçırmazdı yani hem Müslüman, hem laikti. Namaz da kılardı, hem de Kore yollarında bile. Kore'ye gemiyle giderken tam Ramazan veya Kurban bayramına denk gelmişler ve gemi güvertesinde Türk ve diğer Müslüman ülke askerlerinin şort ve keple üstleri çıplak (aşırı sıcaktan tam Süveyş Kanalı'nı geçiyorlarmış)halde bayram namazı kıldıklarını da anlatmıştı oradan iyi biliyorum. Hatta kepleri ters çevirmişler secde ederken engel olmasın diye. O gün yaşıyormuş gibi anlatmıştı....

28 Ekimde ölünce, ertesi gün cumhuriyet bayramı olduğundan cenaze töreni 29 değil, 30 Ekim'de Kocatepe camiinde askeri törenle yapıldı. Buz gibi soğuktu, birkaç akrabamız, patronumun eşi, genç teğmenler gelmişti Allah hepsinden razı olsun. İnanamıyor insan babam gidiyordu. Yıllar içinde çerçevedeki resmiyle konuşur oldum.  Yok canım babam ölmemişti ki, bir yerlerdeydi mutlaka. Sadece biz göremiyorduk. :(


46 yorum:

  1. Allah rahmet eylesin. Ne güzel anılar bırakmış giderken.
    Mekanı cennet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aminnn arkadaşım, gerçekten öyle oldu. çok teşekkürler.

      Sil
  2. Allah rahmet eylesin babacığına Müjdeciğim.

    Babalar kızlarını hiçbir zaman bırakmazlar bence, bir yerlerden bizi görüp kolluyorlar. Huzur içinde yatsınlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de öyle umuyorum Handan'cığım, ikimizin babası için de aminnn diyorum. Çok teşekkürler.

      Sil
  3. Canım Müjde'm,

    Ben de bir asker kızı olarak bir gururla okudum inan. Babam da dini vecibelerine bağlı bir adamdı onu diyenler utansın bence.. Ayrıca o güzel babadan da bu kadar güzel bir kızın yetişmesi hiç de şaşırtıcı değil.. Harika bir evlat bırakmış geride iyi ki denk geldim sana. Mekanı cennet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Dilek'ciğim, evet ya utanmadan yıllardır askerlerimize iftira attılar. Yok asker namaz kılmaz, yok asker camiye gitmez. Yok asker oruç tutmaz. Nereden uyduruyorlar bilmiyorum ki.
      Çok teşekkür ediyorum canım, aminnn...

      Sil
  4. Allah rahmet eylesin Müjde Hanım.

    YanıtlaSil
  5. Böyle bir evlat yetiştiren baba eli öpülesidir. Eminim o da seninle gurur duyuyordur. Huzur içerisinde uyusun Hayrettin Komutanım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burcu'm çok teşekkür ediyorum canım, inşallah öyledir. Aminnn...

      Sil
  6. Ruhu şad olsun Müjdecim. Eminim seni bir yerlerden izliyordur.
    Ben hep babamın beni izlediğini düşünüp huzur buluyorum.
    Yokluklarına alışmak zor oldu ama geride bıraktıklarını düşününce bir nebze avuntu kaynağı işte...

    Tekrar başın sağolsun arkadaşım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de izliyordur canım, seni, Handan'ı, babası vefat etmiş tüm arkadaşlarımla birlikte, benim babam da izliyordur. Evet insan öyle düşününce avunuyor. Amin canım, çok teşekkürler. Senin babana da Allah rahmet eylesin. Başın sağolsun..

      Sil
  7. Hayat bu değil mi ki abla, kimi o gün ölür kini o gün doğar... Bugün kayinbiraderimin doğum günü, babacığınında ölüm yıldönümü ne garip..
    Babacığına Allah'tan rahmet diliyorum ablacım. Mekanı cennet olsun inşallah...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle Kerime'ciğim kimi doğuyor, kimi ölüyor. Aşık Veysel'in dediği gibi bir kapıdan girip, bir kapıdan çıkıyoruz...Amin..çok teşekkürler.

      Sil
  8. Nurlar içinde yatsın canım, Allah rahmet eylesin. . .

    YanıtlaSil
  9. Ablammm, babacığının mekanı cennet olsun İnşallah. Konu anne baba olunca teselli edecek kelime yok ne yazık ki. Yerleri hiç dolmuyor. Ne şanslıymışsın ki tertemiz bir soyadı miras bırakmış sizlere. Ardından iyi anılarla hatırlayabilmek de çok değerli bence. Kucak dolusu sevgilerimle ❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hakikaten şanslıydık, en önemli şey o, çok şükür kursağımızdan haram lokma geçirtmeden üç çocuk büyüttü, okuttu. Daha ne olsun. Amin canım. Çok teşekkürler.
      Benden de kucak dolusu sevgiler. ♥

      Sil
  10. Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler arkadaşım, ayrıca sayfama hoşgeldiniz.

      Sil
  11. Nur içinde yatsın Müjde anneciğim rahmetli dedem ne iyi insanmış. seni tanıdıkça şaşmıyorum kocaman sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aminn kuğu kızım, kızıyım diye söylemiyorum hakikaten çok iyi bir insandı, bir gün temizlik hastalığım yüzünden onun gibi iyi bir babanın kalbini kırdım diye hala çok üzülürüm:( kahrolsun benim bu temizlik hastalığım tabii sonradan unuttuk ama ben hala üzülürüm...:(
      çok teşekkürler canım, benden de kocaman sevgiler.

      Sil
  12. Emin ol o bir kaç saat sonra unutmuştur günlüğünü okurken bunu anlıyorum zaten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka öyledir canım, ben kendime hep kızar, kendimi affedemem. :(

      Sil
  13. Ne güzel anıyorsun babanı. Zaten sayfanın sağında hep duruyor. Iyi insanlar iyi anılırlar. Işıklarda uyusun🙏 benimde bir babam var. Sadece biyolojik baba😞 en son 1998 de görmüştüm. Saymadım kaç yıl oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aa:( Çok üzüldüm inan...:( nasıl, ne diyeceğimi bilemiyorum şu an:( belki - umuyorum da- yüreğinde pişmandır gelemiyordur tahminim anneni ve seni üzdüğü için gurur yapıyordur belki:( anneler babalar ayrılabilir ama çocuklar ....bilemiyorum üzüldüm:( bir bakarsın çıkar gelir bir gün anlatır belki neden gelemediğini..:(

      Amin canım sağol...

      Sil
  14. Ah ablacım. Üzülme. Ben/biz üzülmüyoruz. O öyle yaşamayı seçti. Iyidir umarım. Annem genç yaşta göç edince oda öyle bir yol seçti. Neyden ve kimden kaçıyor bilmiyorum. Bizim artık ona ihtiyacımız yok. Umarım onunda bize yoktur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaaa!!! Canım hem anne, hem baba. Film gibi olamaz ya şu an daha da üzüldüm annen başınızdadır sanıyordum:( vah vah Allah güç vermiş sana ve kardeşlerine bu da bir işaret.

      Sil
  15. Allah rahmet eylesin babanın böyle güzel anılarla karşına çıkması ne kadar güzel..o yüreği güzel baba lardan biri de benimkiydi ama çok genç yaşta bizi yalnız bıraktı..ama anıları hiç yalnız bırakmadı..eminim bizleri devamlı izliyorlar...sevgilerimi bıraktım canım...dilerim lokum la ilgilide çok güzel haberler verirsin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emel'ciğim senin de babana Allah rahmet eylesin, inanır mısın blogda o kadar çok arkadaşımın babası erken yaşta gitmiş ki...Allah'ın işi kimini genç yaşta alıyor:(((bu daha zor eminim..Allah sabırlar versin canım. Amin..inşallah. Çok teşekkürler.

      Sil
  16. Müjde 'ciğim saygı ve minnetle anıyorum O harika insanı sevgili babanı.Nurlar içinde yatsın.Arada 12 yıl var benimki ile ama ekim sonu olması ne tesadüf değil mi...Yılı yaklaşıyor içimdeki boşluk çoğalıyor...Selam ve sevgiler canım kardeşim.Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arzu'cuğum çok teşekkür ediyorum canım kardeşim, biliyorsun bu anıyı daha önce de yazmıştım babalar günü için ama bloğumun tüm yazılarını sildiğimde o yazıyı da unutmuşum (sonradan aklıma geldi ama iş işten geçmişti)o yüzden tekrar yazdım. Ekim sonu olması hakikaten tesadüf..senin baban da nur içinde yatsın canım. Hiçbir zaman unutulmuyorlar.
      Senin de kutlu olsun Arzu'cuğum, selamlar, sevgiler..

      Sil
  17. Canım arkadaşım babacığının mekanı cennet-ruhu şad olsun,Allah sana sağlıklı uzun ömür versin-Bücürükle güzel günlerin çok olsun.
    Cumhuriyet; göz bebeğimizi yeniden büyütüp onarmak için bütün gerçek vatatseverlere de Allah güç-kuvvet ve direnecek bilgi,birikim anlamayanlara anlatacak dil versin.
    Sevgilerimle canım sağlıkla kal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merih'ciğim bu zor gününde bloğuma geldiğin için eksik olma canım, Aminn çok teşekkür ediyorum hem babam için, hem de cumhuriyetle ilgili dileğin için.
      Sen de canım, sevgilerimle...
      Not: Annene tekrar çok büyük geçmiş olsun, şifalar diliyorum buradan da...

      Sil
  18. Babanız ne güzel evlatlar yetiştirmiş.Sizin gibi dürüst insanların da artması dileğiyle.Babanızın ruhu şad olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cumhuriyet nesliydi onlar Yurdagül'cüğüm hepsi, en azından büyük çoğunluğu öyleydi. Senin, blog arkadaşlarımın anne, babaları gibi cumhuriyet nesliydi onlar. Şimdi maalesef gemicikçiler türedi. :( ben hep o nesli Hababam sınıfındaki Mahmut hocaya benzetirim. Çocuktum arkadaşlarıma oynamaya giderdim onların babaları da öyleydi, mütevazi, Atatürkçü, dürüst, haram lokmaya asla tenezzül etmez ama şimdi ne oldu da bu rüşvetçi, yiyici, Atatürk düşmanları türedi ne arada türedi bilmiyorum:(
      Amin canım çok teşekkürler...

      Sil
  19. Allah rahmet eylesin. Allah babanız gibi dürüst insanlarla görüştürsün bizleri. Ne mutlu ki siz de kızı olmuşsunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin Nilgün'cüğüm, öyle gerçekten çok teşekkür ediyorum.

      Sil
  20. Yazıyı okurken çok duygulandım efendim, ne güel izler bırakmış kendisi dünyaya.
    Allah rahmet eylesin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten öyle hatta bir de Esperanto-Türkçe sözlük yazdı el yazısıyla, ki Türkiye'de ilk oluyor. Amin...çok teşekkür ediyorum.

      Sil
  21. Çok duygulandım canım ruhu şad olsun,ne güzel anılar bırakmış sana .

    YanıtlaSil