7 Aralık 2021 Salı

ARKADAŞLARIMIN GÜZEL KİTAPLARI - OKUMAYAN KALMASIN

Sevgili  arkadaşım Sevil'in Ya Başka Bir Hayat Mümkünse isimli kitabı ile yine sevgili arkadaşım Hanife'nin Fırçadaki Son Şiir isimli kitaplarını çok önceden alacaktım ama olmadı. Bugüne nasipmiş diyelim. 


"Kız Bücürük pek bi gıcık, çirkin çıkmışsın 😆"

Hanifeciğimin kitabı ünlü şair Orhan Veli Kanık'ın hayatını anlatan bir kitap. Woww! 400 sayfa ve daha yeni başladığım için okuyup bitirince  ayrıca yazacağım yorumumu. Ama ilk sayfayı açıp baktım roman gibi yazmış yani  "Şurada doğdu, sonra şu okula gitti...." gibi sıkıcı, bildik biyografi değil asla. Roman tadında.  

Sevilciğimin de, Hanifeciğimin de ellerine, emeklerine sağlık diyorum.

Sevil'imin kitabı bir kişisel gelişim kitabı dersem yanılmış olmam sanıyorum.  Önce ondan başladım çünkü sayfa sayısı olarak az ama içerik olarak dolu dolu ve öyle olduğu için bir solukta bitirdim. Masal gibi bir kendini arayış hikayesi. Çok sürükleyici, akıp gidiyor sayfalar. Sıkılmak mı? Ne mümkün?

Olaylar Haksunag gezegeninde geçiyor. Ana kahramanımız genç bir kız: Mira. Cips isminde bir de kedisi var. Gezegende yaşayan ölü insanlar var. Ayol bunlar bana bir yerden tanıdık geldi. Hani 

" Çıkar telefonunu göster."

diyen, böyle her şeye tepkisiz, kendilerine ne anlatılmışsa ona inanan, Matrix filmindeki kırmızı hapı içmiş tiplere benzettim. Mira ise farklı, o yaşayan ölü değil. Umudu var, iyimser, enerjik ve soruyor, sorguluyor. Bir gün Mira,  Prinori Garanarga isimli bir yazarla tanışıyor ve onun notlarını her gün bir bölüm okumaya başlıyor. Yazarımızın bir şartı var:  Mira, bu notları bir başkasına da okutacak. Mira, yazarın dediğini yapıyor, kendi okuyor ve bir başkasına da okutuyor. 

Notlarda neler mi var? Düşüncelerinin tutsağı olmak - zihin oyunları - korku - suçlu hissetmek - aşkın halleri - kendin olmak - huzur - her şeyi alıp kabul etmek / hayatı kabul etmek  gibi felsefi konular.

Kitapta en sevdiğim cümlelerden bazıları şunlar: 

" Korku ağırlık verir, sevgi hafiflik,  korkan insanlar değişmekten de korkuyorlar  ( Aç parantez yine Türkiye'nin ve o 'çıkar telefonunu göster' diyenlerin haline benzettim. -  değişmek/dönüşmek -  pes etmek yok - "Şaşırt kendini ve mevcut enerjiyi"  "Bulanlar hep arayanlardır" "en güçlü görünenler en hassas olanlardır"  "Kendimizin en itici, en egolu, en hatalı, en gölgeli yanlarını da keşfetmeliyiz o da biziz" su akıyor, güneş doğuyor...niye akıyorum diye düşünmüyor ya da ya akamazsam diye. Şemsi Tebrizi'den başına ne gelirse gelsin karamsarlığa kapılma  şu an bu satırları okuyorsan arayışın bitmediği içindir umudun tükenmediği içindir - "

Ben, kendi adıma "Su akıyor; niye akıyor, güneş doğuyor, niye doğuyorum diye düşünmüyor" cümlesini o kadar çok sevdim ki, hani ben deis/agnostiğim ya, işte aradığım bu cümleymiş : Yaratıcı da - tabii benim fikrim katılmayabilirsiniz -  tıpkı su gibi, yaratıyor ama yaratıyorum demiyor. Yani su, su olduğunun farkında değil, yaratıcı da yaratıcı olduğunun farkında olmayabilir. Neyse konuyu dağıtmayayım; 

Derken bir gün yazarımız yani Pirigori  aniden ortadan kaybolur, acaba nereye gitmiştir?Cevabı kitabı okuyunca alacaksınız.  

Finalini çok sevdim. Tabii söylemiyorum, çok güzel bir sürpriz bekliyor okuru. Söylersem olmaz, tadı kaçar; alıp okuyun. 

Tekrar, eline, emeğine, yüreğine sağlık Sevilciğim. Bol okurlu olsun inşallah. Simyacı'dan aldığım tadı aldım yeminle. 

Sevilciğimin bloğu: Düş Tasarımcısı 

Hanifeciğimin bloğu: Hanife Mert



6 yorum:

  1. Müjde Ablacım çokkk teşekkür ederim kitabımı alıp okuduğun böylesine güzel yorumladığın ve blogunda paylaştığın için. O kadar duygulandım ki anlatamam♥️
    Miranın arayış hikayesini sevmene mutlu oldum.
    Senin sevdiğin cümleler benim de sevdiklerimden ve hepimizin zaman zaman duymaya ihtiyaç duyduğu şeyler sanırım..
    Final evet ters köşe sürpriz bir son birazcık 😊
    Ve eğer Simyacı'dan aldığın tadı aldıysan ne harika bir şey, ben daha ne isterim ki 🌺💙
    Tekrar teşekkür ederim Sevgilerimle Ablacım 😘

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek canım, asıl ben teşekkür ederim böyle değerli bir kişisel gelişim kitabı yazdığın için. Evet, aklıma ilk Simyacı geldi, insanın aklına ilk gelen doğrudur denir:) Bol okurlu olsun, yolu açık olsun, benden de sevgiler canım. ♥

      Sil
  2. Arkadaşlarımızın kitaplarının hepsini keşke okuyabilsek, değerlendirebilsek. Emeğin değerlendirilmesinden yanayım .Ama maalesef okuma hızımız yavaşladı, gözlerimiz zayıfladı. Korona hepimizi daha ürkek, daha çekimser yaptı. Mersin Kitap Fuarına ilk kez gidemedim.
    Bahar arkadaşımızın Maviye İz Süren adlı kitabını aldım, ilk fırsatta okuyacağım. Keşke hepsini okuyabilsek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorma; yaşlanınca doğal kendimden biliyorum. E, yaş 63 oldu. Bir ay sonra 64 hatta. İyi okumalar.

      Sil
  3. Oyy Oyy maşallah bücürüğüme kitaplarla poz vermeye başlamış. Müjdeciğim canım benim çok ama çok teşekkür ediyorum. Çok mutlu oldum. Merakla yorumunu bekliyorum. Evet canım kitap 403 sayfa civarında. Ee üç yıllık derin bir araştırmanın ürünü. Kitabı kurgularken tarihsel gerçeklere bağlı kalmaya dikkat ettim. Roman havasına soktum. İnsanlar okurken keyif alsın diye. Dönemin tarihi ve kültürel özelliklerini de göz önünde bulundurarak yazdım. Bu güne kadar herhangi bir olumsuz eleştiri almadım. Ama senin iyi okuyucu olduğunu ve eleştirilerini de açık yapacağına inanıyorum. Canım benim yorumunu yeni gördüm. Daha doğrusu bloğa pek giremedim. Malum bir dönem fuar vardı. ardından hem görümcemi onun acısını yaşarken, kuzenimin ölüm haberi baya etkiledi. Zorunlu yapmam gereken işlerin dışında pek bir şey yapamıyordum. Bu arada arkadaşının kitabı da hayırlı olsun, okuru bol olsun. Öpüyorum canım benim, bücürüğü de seni de.:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaa, evet Hanifeciğim kitaplarla poz veriyor:))))Roman şeklinde yazmakla çok doğru düşünmüşsün canım, uzun yıllar önce böyle roman şeklinde bir biyografi okumuştum. Hiç unutmam Jack London'un Doludizgin Bir Denizci isimli biyografisiydi. (şu an yazarın ismini unuttum çok yıllar oldu) bildik biyografilerin tam tersi basbayağı roman gibi yazmıştı çok rahat okunuyordu seninki de öyle. Hemen farkettim. 400 sayfa olunca bakalım ne zaman bitereceğim hemen olmaz tabii:))))aaaa kuzenini mi kaybettin? Çok üzüldüm canım, başın sağolsun, Allah rahmet eylesin kuzenin :((

      Canım ben de hem kendi adıma, hem Sevilciğim adına çok teşekkür ediyorum bu nazik yorumun için. Biz de seni ve Simitis'i kocaman öpüyoruz ♥

      Sil