4 Eylül 2024 Çarşamba

GÖNDERİLMEMİŞ AŞK MEKTUPLARI


(Rahmetli annemin açık mavi, tüllü şapkası)

1960 yazıydı. Annelerimizin gardıroplarında kombinezon, jartiyer ve arkası dikişli ince çorapların olduğu günlerdi. Yuvarlak kutular içinde çiçekli veya gözlere kadar inen tüllü şapkalar da olurdu. Ben, Zeynep ve Leyla. On üç yaşında üç kız, aynı apartmanda oturuyor, aynı okula - Ayrancı İlkokulu'na - gidiyorduk. Ayrılmaz üçlüydük. O zamanlarda bilgisayarın, cep telefonunun adı bile duyulmamıştı. Çamaşırlar merdaneli makinede (bizimkinin markası NurMetal'di hâlâ hatırlarım), bulaşıklar elde yıkanırdı. Evlerimizde ev telefonu bile yoktu. Sadece Zeynep'in babası doktor olduğu için onların evinde parmağını yuvarlak deliklere sokup, "ÇIIIRRTT" diye çevrilen, siyah, ahizeli bir telefon vardı. Şimdiki gençlerin, Z kuşağının hiç görmediği bir şey.



Televizyon da Türkiye'ye henüz gelmemişti. O yüzden bol bol sinemaya giderdik ve üçümüz de William Holden'e aşıktık. Daha doğrusu ünlü film yıldızlarına duyulan çocukça hayranlık diyeyim. Çocuğuz biz daha ne aşkı?

(Piknik filminden bir sahne)

Yan yana dizilmiş, şimdi yerinde yeller esen Çankaya Sineması'nda Piknik filminin afişine baygın gözlerle bakıyorduk. Filmin esas kızı bal rengi gözlü Kim Novak; esas oğlan da mavi gözlü, yakışıklı William Holden'di.


"Ay! Çocuklar, birbirlerine ne kadar yakışıyorlar."


diyor, iç geçiriyorduk ki, Leyla'nın aklına bir şey geldi:


"Kızlar, mektup yazalım; imzalı fotoğrafını isteyelim mi?"


Fikri beğenmiştik ama adresi nereden bulacaktık? Şimdiki gibi bilgisayar, internet, ünlülerin sosyal medya hesapları filan yoktu ki.


"Mektupları yazalım, adresi bulunca göndeririz" dedik. Babalarımızın dolma kalemlerini alıp, pembe pelür kağıtlara yarım yamalak İngilizcemizle, büyükler görmeden


"Dear Mr. William Holden..."


ile başlayan ve


"Sizi çok seviyoruz. Bugün arkadaşlarımla Piknik filmine ikinci kez gittik. Biz, Ankara, Türkiye'de yaşıyoruz. Lütfen bize imzalı bir fotoğraf gönderir misiniz? Çok seviniriz."


diye devan eden, selamlar ve iyi dileklerle biten mektuplar göndermeye başladık.



"Kızlar, ben mektubun sonuna öpücük de koydum."

"NEEE? Nasıl yaptın ki?"


"Annem, bulaşık yıkarken, tuvalet masasında rujunu sürdüm sonra kâğıdı öptüm, öyle güzel ruj izi çıktı ki, sonra hemen sildim dudaklarımı annem görmesin diye."


Üçümüz de kikir, kikir, kikirdedik. Zaten annelerimiz evden gidince rujlarını, allıklarını sürmek, kalem topuklu ayakkabılarını giymek en sevdiğimiz şeydi. Mektuplar zamanla birikti. Anne, babalar görüp, kulaklarımızı çekmesinler diye onları saklayacak bir zula bulmak gerekiyordu. Zeynep imdadımıza yetişti:


"Teyzemin kahve sehpasının kenarında kimsenin bilmediği incecik bir yarık var. Oradan içeri atalım."



Böylece mektuplarımız ceviz ağacından oyularak yapılmış, aslan ayaklı sehpanın içindeki gizli bölmeyi boyladı. O arada Hayat Mecmuası, Ses Mecmuası gibi dönemin ünlü dergilerinden William Holden'in adresini istedik ama işe yaramadı.


"Yahu, Amerikan Sefareti burnumuzun dibinde. Onlara söyleyelim."


Çankaya'da oturmamız avantajımızdı. O yıllarda büyükelçilikten çok "sefaret" kelimesi kullanılırdı. Etrafımız çeşitli elçiliklerin binalarıyla doluydu. Sokaklarda dolaşırken sarileriyle Hint kadınlarına, çekik gözlü Japonlara sık sık rastlardık. Kâğıt, kalem aldık ve yürüye yürüye Amerikan Sefaretine gittik. Parmaklıklı kapının yanında bir nöbetçi kulübesi vardı ama ne kadar yalvarsak da eli boş döndük. Bıyıklı adam bizi içeri almadı.


"Pis adam!"


"Löööö!"


diye dil çıkartıp, benzer sözler söyleyerek kaçtık. Adamcağız da sabırlıymış. İntikam olsun diye biraz sonra elimizde makaslarla gittik. İki metre demir parmaklıklardan dışarı taşan güllerden bol bol kestik, eve götürdük. Nasıl güzel kokuyorlardı anlatamam.


Piknik'ten sonra başka filmler de geldi. Sabrina, Aşk Çok Güzel Bir Şeydir, Paris'te Aşk Başkadır gibi. Hepsine bir, iki kez gittik. Annelerimiz kızmasa daha da çok gidecektik. Gişedeki adam artık üçümüzü de tanıyordu.


"Yine mi siz?"


"Evet yine biziz, sana ne? Saman ye! Daha doymazsan beni ye!"


Nasıl da şımarıktık. Çocukluk işte. 😆 On üç yaş nedir ki? Böylece baharlar baharları, kışlar kışları kovaladı. Yerler kâh çiçek tozlarıyla, kâh karla doldu ve on yıl geçti. Adresi bulmaktan artık vaz geçmiştik. Mektupları da sehpanın içinde unuttuk. Artık sokakta saklambaç, yakar top oynayacak; akşam olunca "Akşam Ebesi!" diye birbirimizin sırtına vurarak, merdivenlerde kahkahalarla koşturduğumuz günler geçmişti. Üniversiteden mezun olunca, Zeynep, bir doktorla; Leyla da bir öğretmenle evlenmişti. Ben, henüz bekârdım çünkü Amerika'ya dil okuluna gidecektim. Hangisini seçsem diye düşünürken, Zeynep, teyzesini kaybetti. Çok üzgündüler, biz de öyleydik. Evcilik için onlara gittiğimizde buzdolabının buzluğunda yaptığı "FrukoBuz" ikram ederdi bize. Çankaya Sineması'nda satılanın aynısıydı. Nasıl becerdiğine hâlâ şaşırırım. Ellerimiz donmasın diye de kahverengi ambalaj kâğıdına sararak verirdi.


Mevlut okunurken dantelli kahve sehpası gözüme ilişti. Fısıldadım:


"Zeynepciğim, mektuplar hâlâ içinde mi?"


"Aaa! Çoktan unuttum! Evet, içinde olmalı."


"Bana versene. Amerika'ya gideceğim ya; belki adresi bulurum. Yıllar sonra da olsa kendisine ulaştırırız."


Mevlut okunurken, diğerleri görmeden Zeynep, pul maşasıyla tüm mektupları gizli bölmeden çıkarttı ve bana verdi.


On yıl önce adres için gittiğimiz elçiliğe bu sefer vize için gittim. Kapıdaki adam aynı kişiydi. O beni tanımadı tabii ama ben onu tanıyıp ne maskaralıklar yaptığımızı hatırlayınca bir gülmedir geldi. Vizeler, pasaport işlemleri tamamlandı. Annemler, Zeynep ve Leyla ile gülmeli, ağlamalı kucaklaşmalardan sonra uçaktaydım. Tüylerim diken dikendi. Kızların


"Mektupları unutma sakın!"


demesini, babamın şakayla karışık


"Bana bak kızım! Dönerken yanında sakın Corc, Morc getirme ha!"


demesi sayesinde uçak korkumu yendim.


Babam, fotoğraf çekmem için minik bir Kodak makine de almıştı bana. Bol bol resim çekerken, okulun hocası Susan hanımla arkadaşlığımızı ilerletince ona mektuplardan söz ettim. Hikaye ilgisini çekti ve elinden geleni yapacağını söyledi. Gerçekten de bir hafta sonra nasıl bulduysa bana adresi verdi. Bir sarı taksiye bindim ve şoföre kâğıdı uzattım ve İngilizce olarak o adrese gitmek istediğimi söyledim. Şoför bana dönüp gülümsedi.


"Türk müsünüz?"


Afalladım.


" Evet? Siz de mi?"


Kahverengi gözlü, siyah saçlı, yaşıtım gencin bakışları "Benden zarar gelmez" diyordu.


"Evet. Hem dil öğreniyorum, hem de okul harçlığımı çıkartıyorum." dedikten sonra elini uzattı:


" Mert."


Uzatılan eli sıktım.


"Nazlı."


Sohbet ede ede Beverly Hills'in muhteşem malikânelerinin olduğu yerlere gittik. Devasa bahçenin korunaklı bir kapısı vardı. Hikayeyi Mert'e de anlatmıştım. O da beni yalnız bırakmadı. Zili çaldım. Az sonra diafondan İngilizce bir ses geldi. Ne istediğimizi filan sordu. Dilim döndüğünce anlattım. Mert'in İngilizcesi daha iyiydi. O da konuştu ama adam Nuh diyor, peygamber demiyordu. Sesinin tonundan gittikçe kızdığını hissettik. Resmen azarlıyordu.Yüzüm düştü.


"Üzülme ya. Koskoca Hollywood yıldızı. Kimseleri almazlar içeri kolay kolay. Bak şöyle yapalım. Nasılsa adresi biliyoruz. Postaya verelim. Eline ulaştırırlar."


Neredeyse boynuna atlayacaktım. Bunu nasıl da düşünememiştim?


"Harikasın!"


En yakın postaneye gittik. Tek tek mektupları verdik. Afro- Amerikalı, şişman bir kadın memur hepsine PAT - PAT damga vururken keyifle izledim.


O günden sonra Los Angelesli taksi şoförü Mert'le sık sık birbirimizi aradık. 1970 olduğu için cep telefonu yoktu ama okulun telefonundan onun yurdunu arayabiliyordum. Öğretmenimiz "İngilizceyi konuşmak istiyorsanız kendi memleketinizden insanlarla konuşmayın" demişlerdi ama gönül ferman dinlemiyor. Altı aylık kurs sonunda eve döndüğümde aileme bir de damat adayı getirmiştim. Corc, Morc da değildi. 😃


Bir altı ay sonra ise, başımda papatyadan taç, mektuplar sayesinde tanıştığım çocukla nikâh masasındaydım. Zeynep ve Leyla da şahidimdi. İki gün sonra hem benim, hem Zeynep ve Leyla'nın baba evine Amerika'dan üç adet mektup gelmişti. Üç aile de açmamış, kızlarının gelmesini beklemişti. Heyecanla hepimiz aynı gün bizim evde buluştuk. Eller titreyerek üç zarf açıldı. Leyla ve Zeynep, eşlerine bahsetmemişlerdi. Durduk yere kıskançlık çıkmasın değil mi? Herkes Mert kadar anlayışlı ve hoşgörülü olmayabilir.


Zarflar açıldı, içinden William Holden'in üç fotoğrafı çıktı. Biri ben, biri Zeynep, üçüncü de Leyla için imzalanmıştı.


Çaylar içilip, tatlılar, tuzlular yenilirken, neler olduğunu soran annelere hikayemizi anlattık.


Mert, iyi bir iş teklifi alınca, on yıl geçmeden mutlaka vatanımıza dönmek üzere Amerika'ya yerleştik. 1981 yılına girdiğimizde artık Ankara'ya dönme planları yapıyorduk ki, televizyonda William Holden'in hayatını kaybettiğini söylediler. Efsane oyuncu, küllerinin Büyük Okyanus'a serpilmesini vasiyet etmişti. Bu platonik ve çocuksu aşk hikayesini bilen eşim bir gün beni deniz kıyısına götürdü. Elinde masum aşkın simgesi beyaz bir gül vardı.


Çiçeği usulca suya bıraktım. Dalgalarla yavaş yavaş uzaklaşmaya başladı. Başım, Mert'in omzunda; çocukluğumun bu ünlü yıldızına veda ettim. Mektuplardan birinde rujlu öpücüğümün olduğunu söylemedim. O hâlâ biz kızların arasında sır. 😉



- SON -

Yazarın notu:
Bu hikayemi daha önce okuyup, yorumlar yaptınız. Okumayanlar ilk kez görecekler için yeniden yayınladım :)
Çocukluk arkadaşım Zeynep, Müjgan...kulakları çınlasın; birlikte gerçekten sinemaya giderdik, çok eğlenirdik, annelerimizin topuklu ayakkabılarını giyer sokağa çıkar, makyaj yapardık, tüllü mavi şapka duruyor :) ABD değil ama Rus Sefareti'nin güllerini gizli gizli kopartırdık, fruko buz yapan aslında Zeynep'in annesiydi, Çankaya Sineması maalesef yıkıldı :( şimdi herkes bir yerlerde....bağlantımız koptu maalesef. Hikayenin kalan kısımları ise kurgu yani hayal gücü. Gerçek değil. :)

26 yorum:

  1. Merhabalar.
    Çok güzel bir hikaye okudum. Kaleminize, emeğinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim.
    1960'lı yıllarda, sizin de dediğiniz gibi ne televizyon, ne bilgisayar ve ne de sosyal medyalar vardı. Tek eğlencemiz sinema ve radyo idi. Kim ne derse desin, 1960'lı yılların eğlence araçlarını günümüz teknolojisinin eğlence araçlarına asla değişmem. Benim memleketimde sinema öldü. Bir tane bile sinema salonu yok!
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Çok teşekkür ediyorum. Daha önce de okuyup, güzel yorumlar bıraktığınızı hatırlıyorum, üşenmemiş, yeniden yorum yazma nezaketinde bulunmuşsunuz, eksik olmayın.
      Ben de 1960'lı yılları günümüze değişmem. Sinemanın yeri başkaydı, o balkonlu, kocaman avizeli, büyük salonlarda, ışıklar kapatılınca, akustik "gong" sesiyle, birazdan film başlayacak diye kalpler çarpar, seyircilerden çıt çıkmaz, salonu bir sessizlik kaplardı. O heyecanı hatırlıyorum maalesef, tv, dijital platformlar, sinemayı öldürdü.
      Selamlar, saygılar.

      Sil
  2. Kelemin daim olsun Müjde kardeşim. Anıları hatırlamak ne güzel bir duygu. Selam ve saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin de Hüseyin hocam; Zeki Müren'in şarkısındaki gibi anılarla yaşıyoruz yaşlandıkça. Çok teşekkür ediyorum yorumunuza.
      Selamlar, saygılar.

      Sil
  3. hatırladııım çok tatlı nostaljik bir hikaye ve en tatlısı da o şımarıklıklaar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler deeptonecuğum, yaa sorma:)))bir de otobüs son duraktı bizim apt. olduğu yer, o yıllar otobüs dolmazdı, şoför ve biletçi (biletçi olurdu arkada koltuklu küçük bir yeri vardı) kahvede otururlardı, biz otobüsün kapısını havalandırmak için açık bıraktıklarından o otobüslere girer, direksiyon başına geçer, yalancıktan bilet keserdik :))sonra aç - kapayı tesadüfen kurcalayarak öğrendik, tam artık şoförler 1, 2 yolcu anca gelirdi ki, kapıları kapardık giremezlerdi:))biz kikir kikir gülüyoruz, açın kapıyı vaktimiz geldi derlerdi:))ön kapıyı açardık tam binecekler kapatır, aynı anda arka kapıyı açardık, oraya giderlerdi bu sefer orayı kapatır, ön kapıyı açardık:))böyle biraz onları uğraştırırdık sonra baktık ki kızacaklar, ön kapıyı açardık, onlar binerken biz de arka kapıdan güle güle kaçardık:)))

      Sil
    2. gülşen bubikoğlu filmleri gibiiii :)

      Sil
  4. Ayrancı İlkokulu üçüncü sınıfı orada okumuştum,üçlü tedrisattı diye hatırlıyorum:/ Aşağı Ayrancı'da oturuyorduk ilk kez kaloriferli bir apartmanda.
    Ay hikaye çok güzel o yaşların çocukluk arkadaşlıkları sonsuzluk gibi.Hem romantik hem duygusal . kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa! :)) 1965'te 1. sınıfa başlamıştım (O zamanlar 7 yaşında ilkokula başlanıyordu) senin hangi yıl? Belki de bilmeden aynı yıllarda gidip, geldik. Biz de Aşağı Ayrancı'da- hâlâ duruyor- 5 bloklu DHY Koop. apartmanlarında ve biz de ilk kez kaloriferli evde oturuyorduk:) bomboştu o yıllar bizin evlerin arkası.
      Çok teşekkür ediyorum güzel yorumuna.

      Sil
    2. Öğretmenimiz de rahmetli Mustafa Öktemgil'di. Mekânı cennet olsun.

      Sil
    3. Üçlü tedrisat mı? Onu bilmiyorum ama ben okurken sabahçı ve öğlenci olurduk. Bir yıl sabahçıysak, ertesi yıl öğlenci olurduk, ben Ankara'nın ayazında sabah erken kalkmaktan nefret ettiğimden (o yıllar servis filan hak getire, yoktu öyle şeyler, bilmezdik bile) öğlenci olmayı iple çekerdim:))

      Sil
  5. Ne güzel bir hikaye... Güzel anılar birikmiş.:)

    YanıtlaSil
  6. Daha önce de okumuştuk bu öyküyü Müjdeciğim. 60'larda yoktum, ama 72-77 yılları arasında İstanbul'da okudum ilkokulu. Pek fazla bir fark yok sayılır anlattıklarından. Benzer şeyleri yaşamışız. Ne güzeldi o günler...
    Emeğine sağlık canım. İnşallah bu güzel öyküleri ileride kitap olarak da görmek kısmet olur. Sevgiler canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biliyorum Hanifeciğim, hikayenin sonunda not olarak özellikle belirttim, birkaç yılda bir okumayanlar, eski güzel Türkiye'yi özleyenler için tekrar paylaşıyorum bazı sevdiğim yazılarımı.
      Amin canım, inşallah. Çok teşekkür ediyorum.
      Sevgilerimle.

      Sil
  7. Çok severek okudum yine, yaşadım sizinle. Ne güzel yıllardı, özlemle anıyorum. Sevgiler canım kardeşim. 🥰🧿

    YanıtlaSil
  8. Mert ile tanışana kadar gerçek hikaye sandım. Nazlı ismini görene kadar...:)) İnanın hikaye öyle bir çarptı ki beni, çok etkilendim. Ne varsa, eskilerde var. Teknoloji yoktu ama yaşamın anlamı vardı. 60'ları pek hatırlamam, o zamanlar çok küçüktüm. 70'leri ise net hatırlıyorum. O yılların güzelliğini ancak yaşayanlar bilir. :)
    Şahane ötesi bir hikaye...Bitmesin istedim. :)
    Aklınız dert görmesin. Çok değerli paylaşımınıza teşekkür ediyorum. ❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanır mısın Nazlıcığım, bunu birkaç yıl önce Facebook sayfamda da paylaşmıştım ve halamın kızı Nazlı'nın ben olduğumu, gerçekten böyle bir şey yaşadığımı sanmış:)))kurgu olduğunu yazınca şaşırdılar, iyi İngilizce bildiğin için biraz da öyle sandık Müjde abla demişti. :) Hikayemi beğenmene çok sevindim, mutlu oldum. Benim de en sevdiğim öykümdür bu. Bitirince Zeynep'e de yollamıştım, o da sevmişti hikayenin gerçek kahramanlarından biri olarak kulağı çınlasın.
      Güzel yorumun için çok teşekkür ediyorum. ♥

      Sil
  9. Şapkaya bayıldım 🥰. Ben hep o güzel zarif yılların özlemini duyuyorum 😔

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten ne güzel yıllarmış cumhuriyetin o ilk yılları.

      Sil
  10. Kaç kez okudum bu güzel anı-öyküyü sevgili Müjde. Eski yazılarımdaki bir yorumundan buraya tekrar döndüm. (Melâli Anlamak) Son aylardaki yoğun günlerin bir yansıması olmuş herhalde. Nasıl yorumsuz bırakmış, yazamamışım. Neyse, eski dostlar "melâl" i anlar.
    Her kurgulanmış öykü ya da film de hayatın içinden izler taşır diye düşünürüm. Ancak hayal gücünün kapsama alanına da her kalem giremez herhalde. Bir emek ve çaba ürünüdür pek çok başarılı çalışma.
    Sevgiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize çok sevindim. Melâl hele de bugünlerde hepimizin başında galiba. Kolay değil her gün üzüntü, keder verici haberlere uyanıyoruz. Kendi sıkıntılarımız, kendi dertlerimiz yetmiyor bir de dünyanın yükü omuzlarımızda gibi hissediyoruz.
      Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  11. Merhabalar.
    Bu yazınızı merak edip tekrar okudum. Gerçekten Ankara'nın en güzel yerinde ve en güzel çocukluk ya da gençlik yıllarını geçirmişsiniz. En çok da saklanan mektupların yerini ve ABD sefaretine gittiğinizde sizi içeri almayan nöbetçi ve akabinde elinize makasları alarak demir parmaklıklardan dışarı sarkan gülleri makasla budamanızı beğendim. Gerçekten hatıralarınızda çok güzel ve hoş bir anı olarak kalmış. Bunlar aslında çok değerli zamanlardır.
    Selam ve saygılarımla birlikte, sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Recep Abi,
      Gerçekten çocukluğum Ankara'nın en güzel, en sessiz, sakin yerinde geçti. Bomboştu bizim oralar o yıllarda. İnanır mısınız kasap yoktu, çiçekçi yoktu, pastane yoktu, manav yoktu. Market zaten yoktu. Minnacık bir bakkal vardı. Diğer şeyler için uzaklara giderdik. Yıllar sonra tabii kasap da, çiçekçi de, hepsi geldi, boş arsalara yan yana apartmanlar dikildi. Sefareti güvenlik nedeniyle yüksek parmaklıklarına ilaveten içeri görünmeyecek levhalarla kapatmışlar, eskiden görürdük elçilik binasını artık gözükmüyor, otobüsten birazcık gözüküyor. O güller gerçekten müthiş kokuluydu nasıl yetiştirmişlerse Ruslar. (Hikayede ABD yaptım mecburen aslında Rus sefaretinin gülleriydi)
      Çok teşekkür ediyorum güzel yorumunuza.
      Sağlıcakla kalın, selamlar, saygılar.

      Sil