12 Kasım 2023 Pazar

SEVGİ PITIRCIĞI TANRI'MIZ

 


Hep yazıyorum, belki sık sık yazarsam bir kişi bile olsa uykudan uyanır. Ne diyordum hep yazıyorum sevgi pıtırcığı, sonsuz merhametli (!) bir yaratıcı varmış ve bu videodaki canlıyı yaratmış, onun hapur hupur afiyetle yediği zavallıyı da yaratmış. Zaten o ötekini yesin de hayatta kalsın diye yaratmış. İstese bu sevgi pıtırcığı, sonsuz merhametli (!) Tanrı, her canlıyı otobur da yaratabilirdi ama niyeyse yaratmamış. Şimdi gel de şu zavallı sıpanın annesine (sanırım yavru bir sıpayı yedi) " Bu dünyayı sevgi pıtırcığı, sonsuz merhametli bir Tanrı yarattı" de! Sizce inanır mı? 

5 yorum:

  1. Merhabalar.
    Videodaki görüntü elbette bir vahşet, ama tabiatın kanunu böyle. Biz insanlar da aynı şeyleri yapmıyor muyuz? Biz insanlar çok mu masumuz?

    Yeryüzünde yaşadığımız dünyanın sistemi keşke başka türlü olsaydı. O zaman ne dinlere, ne cennete ve ne de cehenneme ihtiyaç kalmayacaktı.

    Feuerbach, "Hıristiyanlığın Özü" adlı yapıtında dinin eleştirisini yaparak tanrı ve dinin, insan irdaelerinin, ıstıraplarının ve isteklerinin bir izdüşümünden başka bir şey olmadığını vurguluyor.

    Tanrıya yüklenen çeşitli nitelikleri tartışarak bunların insan doğasının farklı gereksinimlerinin karşılığı olduğunu ileri sürüyor.

    Dinin sahte ya da ilahiyata ilişkin özünü ele alarak tanrının insandan bağımsız bir varlık olduğu görüşünün, vahiy ve kutsal nesnelere inanmaya yol açtığını, bunların da istenmeyen bir dinsel madedeciliğin parçaları olduğunu ileri sürüyor.

    Feuerbach ateist olmadığını söylemekle birlikte, Hıristiyanlıktaki tanrının bir yanılsama olduğunu iddia ediyor.

    Bu duruma göre ne diyebiliriz bilmiyorum? Belki ölünce bile gerçeklerden habersiz sonu olmayan bir sonsuzluğa uzanacağız.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Recep Bey,
      Yeniden cevap yazdım. Saatlerdir bilgisayarın klavyesini Q' den F'ye geçirtmek için uğraşıyordum. Elim F klavyeye yıllardır alıştığı için Q klavyede çok zor yazıyorum. Bir önceki cevabımı da Q klavyede zar zor yazmıştım hatalı hatalı oldu tabii. Şimdi rahat rahat yazayım dedim.

      Evet, haklısınız, insanlar hayvanlar kadar vahşi hatta zaman zaman (bu zamanlara iç savaşlar, savaşlar dahil) hayvanlardan çok daha vahşi. İşte bu yüzden böyle vahşi canlılarla dolu bi dünyayı sevgi pıtırcığı bir yaratcıcı yaratmış olamaz diyorum. Ya Tanrı sevgi pıtırcığı değil, ya Tanrı bambaşka bir şey belki bir tür tüm kâinatı kapsayan enerji ve sadece yaratıyor o kadar. Başka bir şeye karışmıyor. İnsan gibi değil duyguları filan yok belki. Bizler Tanrı'yı insan gibi düşünüyoruz böyle duyguları olan, acıyan, merhamet eden ama olsaydı bu dünya böyle mi olurdu diyorum. Ta baştan her canlıyı otobur yaratırdı.
      Son cümlenize aynen katılıyorum bilemiyoruz, ben zaten dinlere inanmıyorum, hepsi efsane, masal, rivayet. Ölünce fişi çekilen radyo gibi kapanacağız ve hiçbir şey hissetmeyeceğiz belki dediğiniz gibi. En fazla atomlarımız, elektronlarımız vücudumuzdan toprağa karışan sıvılar vs. belki bir ot, bir yabani çiçek olacak. Böyle bir döngü olacak.
      Keşke sevgi pıtırcığı bir yaratıcı, bir Tanrı olsa bizlere yardım etse aslında ne iyi olurdu. Kötüleri, kötülükleri engellese...filan...ne bileyim dünya güzel olsaydı.
      Çok teşekkürler.
      Selamlar, saygılar.

      Sil